GipskamerGipskamer

Wat is de gipskamer?

De gipskamer is het werkterrein van de gipsverbandmeester. Het is natuurlijk niet zo dat patiënten alleen voor botbreuken naar een gipskamer wordt gestuurd. De gipsverbandmeester behandelt alle patiënten die afwijkingen, ziekten of letsels hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Met andere woorden: alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, maar ook gewrichtsbanden en kapsels. Door het toepassen van verschillende technieken, zoals beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning, trek- en buigkrachten en technieken om vergroeide onderdelen van het steun- en bewegingsapparaat weer in de juiste richting te leiden, wordt geprobeerd het gewenste resultaat te bereiken. 

Wat kunt u verwachten?

De gipsverbandmeester is een verpleegkundige die een aanvullende opleiding tot gipsverbandmeester heeft gevolgd. De gipsverbandmeester behandelt patiënten in samenspraak met een arts-assistent of medisch specialist. De specialisten die patiënten verwijzen zijn orthopeden, chirurgen, plastisch chirurgen, sportartsen, revalidatie artsen en neurologen. Ook kunnen huisartsen, indien zij patiënten met lichte afwijkingen of letsel zelf willen behandelen, doorverwijzen naar de gipsverbandmeester.

Bij rugaandoeningen worden vaak 'vaste' of afneembare kunststof corsetten gemaakt. Aandoeningen of letsel aan pezen of banden worden dikwijls behandeld met 'vaste' of beweegbare kunststof spalken. Ook kunnen aangeboren afwijkingen zoals heupafwijkingen worden behandeld. Er wordt door de gipsverbandmeester gewerkt met (medical) tape en bandages. Denk hierbij vooral aan letsels aan enkelbanden, breuken van sleutelbeen en ribben, letsels van achillespezen en banden van duim, vingers en pols. Tevens wordt er, als vervolgbehandeling bij breuken, gewerkt met (zelfgemaakte) braces (afneembare kokers).

Contact

Locatie:
Helmond

Telefoon:
0492-595976

Telefonisch bereikbaar:
Maandag t/m vrijdag van 08.30 - 09.00 uur en van 13.00 - 13.30 uur.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog moet ik mijn gebroken hand, arm, voet of been houden?
Hand of onderarm: Het is verstandig om uw hand hoger dan uw elleboog te houden i.v.m. de zwelling die kan optreden. Dit kunt u doen door middel van de meegekregen mitella of sling. Om uw nek te ontlasten kunt u uw arm ook op een kussen leggen. Zolang uw hand maar hoger ligt dan de elleboog. Voet of onderbeen: houd uw enkel hoger dan de knie en de knie hoger dan de heup. Als u dit doet, vermindert de zwelling en kan het benauwde gevoel dat het gips soms geeft, worden verlicht. 

Ik heb gips gekregen maar heb nog steeds pijn, kan dit?
Een gebroken bot of gescheurde spier doet pijn. Soms verminderd het gips de pijn, maar niet altijd. Als u het lichaamsdeel dat gebroken is, goed hoog houdt en pijnstillers neemt, kan de pijn afnemen. De pijn is het beste te onderdrukken door pijnstilling. Volwassenen tot 4x dgs 1000mg paracetamol standaard innemen, zodat er een spiegel wordt opgebouwd en de pijnstiller goed werkt. Bij kinderen moet de hoeveelheid gegeven worden welke op de verpakking staat of de arts aan u doorgegeven heeft. Is dit onvoldoende dan kunt u met uw huisarts of uw arts in het ziekenhuis overleggen wat er mogelijk is aan extra medicatie.

Het is belangrijk om de eerste periode na het ontstaan van de breuk pijnmedicatie op voorgeschreven tijden in te nemen en niet te wachten tot u pijn heeft. Op deze manier kunt u de pijnpiek voorkomen. Indien u merkt dat de pijnklachten aan het afnemen zijn, kan de pijnmedicatie afgebouwd worden.

Na de gips wissel zit mijn gips strak en heb ik weer meer pijn, wat moet ik doen? 
Gips hoort stevig (strak) te zitten, zeker in het begin. Na verloop van tijd zit het 'losser'. Dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen. Dat herstelt als u genezen bent. Overigens is het mogelijk dat, als u 1 tot 2 dagen geleden nieuw gips heeft gekregen, het gips weer steviger aansluit om uw lichaam. Heeft u later op de dag meer pijn dan in de ochtend, dan raden wij u aan om meer rust te nemen. Houd het lichaamsdeel dan nog goed hoog.

Hoe controleer ik of het gips te strak zit?
Kijk of u met uw vinger nog onder de randen van het gips kunt komen. Gaat dit nog eenvoudig, dan zit het gips niet te strak. Controleer tevens de doorbloeding van de vingers/tenen. Indien u op het topje van uw vinger/teen drukt, dan kleurt deze wit. Wanneer de druk losgelaten wordt, dan moet uw vinger/teen binnen 2-4  seconden weer roze kleuren. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de gipskamer.

Mijn tenen of vingers worden blauw, is dat erg?
Dit is vaak een uitzakking van een onderhuidse bloeduitstorting. Een botbreuk of kneuzing gaat gepaard met een onderhuidse, niet direct zichtbare bloeding. Gips drukt de zwelling/bloeding onder het gips uit naar plekken waar geen gips zit. Hierdoor kan een blauwe plek verschijnen. We raden u aan om de gewrichten die u kunt bewegen, te blijven bewegen. Dan weet u dat er geen sprake is van een afknelling. De bloeduitstorting verplaatst zich tijdens de herstelperiode, in de eerste weken kan het daarom zichtbaar worden in de niet ingegipste delen als bijvoorbeeld tenen of vingers. Dit is een normaal beeld, Mocht er daarbij sprake zijn van veel zwelling, pijn en ook verminderd gevoel dan moet u contact met ons opnemen.

Ik heb krukken nodig, hoe kom ik daaraan?
Loophulpmiddelen worden niet standaard vergoed via de zorgverzekeraar. Op onze SEH verhuren we krukken van de firma Medipoint. U kunt natuurlijk ook krukken (en andere hulpmiddelen) huren of kopen bij een winkel voor zorghulpmiddelen in uw woonplaats.

Hoe lang moet ik prikken tegen trombose?
U moet (als de arts dit voorgeschreven heeft) 1x per dag rond hetzelfde tijdstip spuiten, zolang u in een onder- of bovenbeen gips zit. Dit is om de kans op trombose te verkleinen.

Waarom wordt er geen nieuwe röntgenfoto gemaakt?
Röntgenstralen zijn belastend voor uw lichaam. De keuze om geen röntgenfoto te laten maken, baseren we op de soort breuk, de pijnklachten, het lichamelijk onderzoek, het tijdsverloop en de te verwachten uitkomst van de foto. Indien bij u geen foto is gemaakt, kunt u erop vertrouwen dat dit niet nodig was.

Kan ik zonder afspraak langskomen?
Nee, dat kan niet. Wij verzoeken u om telefonisch contact met ons op te nemen. In dit gesprek kan er gezamenlijk een geschikt moment gevonden worden. De gipskamer heeft veel verschillende spreekuren en patiënten. Om iedereen op tijd te helpen is goede afstemming nodig. Een geplande afspraak leidt tot minder wachttijd voor u en andere patiënten. Telefonische spreekuren zijn van 08.30 - 09.00 uur en 13.00 - 13.30 uur via het telefoonnummer 0492 - 59 59 76.

Mijn gips is verwijderd en nu heb ik weer pijn, is dat normaal?
In het gips zijn uw spieren/pezen/gewrichtskapsels in een bepaalde stand gehouden. Hierdoor zijn ze verstijfd. Uit het gips kan dit een tijd pijnklachten en zwelling geven. Dit vermindert na veelvuldig oefenen om de volledige functie terug te krijgen. Dit kan afhankelijk van de duur van de gipsperiode 2-6 maanden duren. Een leidraad hierin is de tijd dat u in het gips zat, nogmaals te tellen.

Hoe werkt de gipszaag?
De zaag gebruiken we bij het verwijderen van sommige gipsen. Niet bij softcast, deze wordt afgerold, geknipt of gesneden met een mesje. De gipszaag werkt oscillerend. Dat betekent dat de zaag trilt en niet ronddraait. De zaag trilt door het gips heen, maar wordt door de meetrillende watten tegen gehouden. U kunt wel wat warmte van de zaag voelen. De gipsverbandmeester heeft veel ervaring met de zaag. Op youtube staan diverse filmpjes van het verwijderen van gips.

Bestaat er zwemgips?
Of u mag zwemmen met gips, hangt af van de soort breuk die u heeft. U kunt dit bij de gipskamer navragen. Als het kan met de breuk die u heeft, dan kunt u een zwemgips krijgen. Hiermee mag u douchen en zwemmen. Ander gips mag niet nat worden, omdat uw huid dan te lang vochtig blijft, waardoor het kapot kan gaan.

Mijn gips is nat geworden, wat nu?
Als u softcast hebt gekregen, is dat geen probleem. U dept het gips met een handdoek en droogt het daarna met een föhn. Ander gips kunt u ook op deze manier drogen, maar het blijft langer nat door de watten onder de gips. Vooral onder de voet kan het lang nat blijven. Indien het natte gevoel lang aanhoudt, neem dan contact op met de gipskamer.

Mag ik autorijden met gips?
Veiligheid staat voorop en daarom raden wij u af om een voertuig te besturen zolang een lichaamsdeel in het gips zit. Bij de verzekering van uw voertuig kunt u navragen welke regels er gelden zolang u gips heeft. Juridisch gezien stelt de wet dat men veilig moet kunnen deelnemen aan het verkeer. Als u met gips rijdt, kan bij eventuele schade de verzekering weigeren uit te keren, omdat u dan onverzekerd deelnam aan het verkeer. Dit kan grote gevolgen hebben.

Mag ik vliegen met gips?
Als u een gips heeft, mag u alleen vliegen als er een zogenoemde zaagsnede in het gips zit of softcast hebt. Dat is om het gips, in nood, te verwijderen. Dit heeft te maken met de kans op verandering van druk in de vliegtuigcabine. De verschillende vliegtuigmaatschappijen hebben hier specifieke regels voor. Deze kunt u bij de betreffende vliegtuigmaatschappij opvragen. U kunt een formulier op de gipskamer vragen waarop is aangegeven wat voor soort gips u heeft en of het is open gezaagd.

Kan ik een verklaring van de arts krijgen voor derden?
Nee, in het kader van de wet op de privacy schrijft de specialist geen verklaring. Wanneer instanties daadwerkelijk meer informatie willen krijgen, kan dit met uw toestemming via de voor hen bekende weg worden opgevraagd. U kunt de instanties dan doorverwijzen naar het secretariaat van het betreffende specialisme (Bijv. Orthopedie of Chirurgie).

Ik heb pinnetjes in mijn bot die eruit gehaald moeten worden, doet dat pijn?
Neem zo nodig een uur voor uw afspraak pijnstilling in. De gipsmeester haalt de k-draden weg met een tang. Het weghalen duurt maar enkele seconden per k-draad. Om het bot zit botvlies. Botvlies is bij aanraking gevoelig. Dit botvlies zorgt voor een pijnscheut als de gipsmeester een k-draad weghaalt. Verdoving helpt niet tegen deze pijn. Daarom geven we u geen verdoving. De pijn die het weghalen doet, valt mee. Het is vergelijkbaar met de pijn die u zou hebben als u een injectie zou krijgen. Na het weghalen van de k-draden doen we een verband of pleister op uw wondje(s). U mag het verband of de pleister eraf halen als het wondje niet meer lekt. De wondjes genezen meestal binnen enkele dagen. De verwijderde k-draden mag u mee naar huis nemen als u dat wilt.

Ik wil een combinatie-afspraak (gipskamer met arts) verzetten
Neem telefonisch contact op met de betreffende polikliniek, afhankelijk van wie u behandelaar is. Voor de polikliniek Chirurgie belt u 0492 - 59 59 61 en voor de polikliniek Orthopedie belt u 0492 - 59 59 60.