Borstreconstructie: DIEP-lap methode

U bevindt zich hier: Home | Aandoening, behandeling en onderzoek | Borstreconstructie: DIEP-lap methode

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Borstreconstructie: DIEP-lap methode

Wanneer een gedeelte of een hele borst verwijderd moet worden kan een nieuwe mooie borst worden gemaakt. Zo’n borstreconstructie kan met kunstmateriaal (meestal een silicone(n) prothese) of met eigen weefsel. Een goed een veel toegepaste methode voor een borstreconstructie met eigen weefsel is de zogeheten DIEP-lap (ook wel DIEP-flap genoemd) methode. 

Wat is de DIEP-lap methode?

Bij de DIEP-lap methode wordt huid en vetweefsel van de buik getransplanteerd naar de borst. Om het weefsel aan de borst weer van bloed te kunnen voorzien moeten kleine bloedvaatjes daar weer worden aangesloten. De buikspieren blijven intact. De operatie kan gedaan worden direct bij de amputatie, maar ook zelfs jaren daarna.

De voordelen

  • De borstreconstructie met eigen weefsel voelt over het algemeen natuurlijker aan en kent niet de nadelen die bij lichaamsvreemd materiaal (zoals siliconen) kunnen optreden zoals o.a. infectie, lekkage etc.
  • In het geval van bestraling kan het door de bestraling aangetaste weefsel door niet bestraald weefsel worden vervangen. Hierdoor zijn effecten als pijn en littekenproblemen vaak te verbeteren. In dat geval kan de DIEP-lap niet in dezelfde operatie als de borstamputatie, in veel andere gevallen kan dat wel. 
  • Soms is het ook mogelijk om een zenuw mee aan te sluiten, zodat er ook weer wat gevoel in het weefsel terugkomt.
  • De buik wordt gesloten door een buikwandcorrectie. Dit geeft een litteken op de buik, maar geeft mogelijk ook een strakkere en plattere buik wat een bijkomend voordeel kan zijn.

Wie komt in aanmerking?

Een reconstructie met eigen weefsel kan niet bij iedereen. U moet over een goede algemene gezondheid beschikken en mag absoluut niet roken in de periode rondom de operatie. Tijdens het eerste consult op de poli plastische chirurgie wordt dit uitvoerig besproken.


Contact