CTS-straatWat is het Carpaal Tunnel Syndroom?

Van uw pols naar uw hand loopt de zogenaamde carpale tunnel, waar zenuwen en pezen doorheen lopen. Om die zenuwen en pezen zit een vlies. Als dit vlies opzwelt, komt de zenuw in de knel. Op dat moment is er sprake van het Carpaal Tunnel Syndroom. De ruimte in de tunnel wordt dan als het ware kleiner, waardoor de pezen en zenuwen samen worden gedrukt. Vooral ‘s nachts kan dat zorgen voor pijnlijke vingers of een tintelend gevoel in de hand.

Wat kunt u verwachten?

Ons ziekenhuis heeft een speciale polikliniek waar diagnose en behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom samen vallen. Dit wordt ook wel de CTS-straat genoemd. De CTS-straat werkt als volgt:

1. U gaat met uw klachten naar de huisarts en krijgt een verwijzing als er een vermoeden is van CTS.

2. Met deze verwijzing kunt u telefonisch een afspraak maken via de polikliniek Neurologie

3. Tijdens uw afspraak krijgt u een EMG onderzoek (spierzenuwonderzoek dat aangeeft hoe goed de geleidingen van de zenuwen in de pols zijn).

4. Aansluitend krijgt u een gesprek met de Verpleegkundig Specialist Neurologie of de neuroloog. Zij bespreken de uitslag van het EMG, de diagnose en de diverse behandelmethoden met u.

5. Indien u geopereerd moet worden, wordt u verwezen naar de Physician assistant plastische chirurgie of plastich chirurg, orthopeed of algemeen chirurg. U krijgt hiervoor aansluitend een gesprek met één van de chirurgen. Uw operatie vindt plaats binnen twee weken.

6. Indien een injectie de beste behandeling is, dan wordt deze meteen toegediend door de Verpleegkundig Specialist Neurologie of de neuroloog.

Het gehele traject, van huisarts tot en met de operatie duurt dus maximaal drie weken. Indien een injectie volstaat duurt het traject één week.

Wachttijd

De wachttijd voor CTS is maximaal vijf werkdagen.

Contact

Neem contact op met de polikliniek Neurologie.

Specialisten

Tulp, mevrouw H.

Verpleegkundig specialist neurologie