Urologie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Urologie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Urologie


Belangrijke mededeling i.v.m. het coronavirus

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis?
Dan is het goed om te weten dat het in het Elkerliek veilig is. We willen de kans op verspreiding van het coronavirus minimaliseren. Daarom zijn er een aantal belangrijke zaken waarvoor we uw aandacht vragen. Zaken die écht anders zijn dan voorheen. We vragen hierbij uw medewerking om uw bezoek voor uzelf, onze medewerkers en andere patiënten zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen.

Wilt u een afspraak plannen?
Heeft u een verwijzing met zorgdomeinnummer? In veel gevallen kunt u inmiddels weer zelf een afspraak online inplannen via MijnElkerliek. Is uw type afspraak nog niet online in te plannen? Dan benadert het Elkerliek u telefonisch om een afspraak in te plannen of u ontvangt een oproep per post. Bel ons dan liever niet om te vragen of u al aan de beurt bent. Zo helpt u ons om het ziekenhuis telefonisch goed bereikbaar te houden voor patiënten met urgente medische vragen.

Lees hier wat moet u weten voorafgaand aan uw afspraak.


Wat is Urologie?

U gaat naar de uroloog wanneer u last heeft van blaas-, nier- en/of prostaataandoeningen. Maar ook als u last heeft van nierstenen, incontinentie, urineweginfecties en aandoeningen van de mannelijke geslachtsorganen.

De Nederlandse Vereniging voor Urologie heeft een website speciaal voor patiënten: Alles over Urologie. Hier vindt u actuele informatie over het specialisme.  

Wat kunt u verwachten?

Wanneer u problemen heeft aan het deel van het lichaam dat loopt van de bovenste rand van de nier tot en met de onderste punt van de plasbuis, komt u bij één van de urologen terecht.

Door middel van een echografie van de hogere urinewegen, een kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie) en/of onderzoek van de urine of röntgenonderzoek wordt een diagnose en behandelplan opgesteld. Ook kan een specifiek onderzoek plaatsvinden van de prostaat. Dit gebeurt door middel van een prostaatbiopsie. Soms is een operatie noodzakelijk.

De specialisten worden bijgestaan door een team van gespecialiseerde verpleegkundigen, die ervoor zorgen dat u zich als patiënt op uw gemak voelt. De urologen werken verder regelmatig samen met andere specialismen binnen het ziekenhuis zoals: Gynaecologie, Oncologie, Kindergeneeskunde en Radiologie. Er is ook een goede samenwerking met het specialisme Neurologie, met name voor de behandeling van patiënten met Parkinson en Multiple Sclerose.