SpataderspreekuurWat is het spatader-/flebologiespreekuur?

Flebologie is het onderdeel dat zich bezig houdt met de behandeling van spataderen, oedeem (vocht in de benen), ulcus cruris (open been) en overige dermatologische aandoeningen van het been. Het spataderspreekuur is een gemeenschappelijk spreekuur dat wordt gehouden door een dermatoloog en een chirurg.

Wat kunt u verwachten?

Het behandelen van spataderen is vanuit medisch oogpunt lang niet altijd nodig. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening en de eventuele bevinden bij het onderzoek, zijn er verschillende mogelijkheden van behandeling. De spataderen kunnen worden weggehaald, ‘dicht’- of ‘weg’ gespoten of dichtgedrukt. U kunt deze aderen gerust missen, omdat het bloed langs een andere weg kan stromen en de spatader toch niet meer goed werkte.

U wordt door de dermatoloog of chirurg gezien, waarbij al het onderzoek tijdens de eerste afspraak wordt afgerond. Naast lichamelijk onderzoek door de arts, kan nader onderzoek gewenst zijn. Dit is meestal een Doppler- of Duplex-onderzoek. Het is een onderzoek met ultrageluidsgolven, waarbij een indruk kan worden verkregen over hoe het staat met de doorgang van de bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de kleppen. Het onderzoek is volstrekt pijnloos, onschadelijk en wordt poliklinisch uitgevoerd.

U gaat vervolgens naar huis met een afspraak voor de behandeling: operatie, lasertherapie, (foam)sclerocompressietherapie of een combinatie van deze behandelingen.

Contact

Het spatadertspreekuur is onderdeel van de poliklinieken Chirurgie en Dermatologie. Neem contact op met de polikliniek Chirurgie of de polikliniek Dermatologie.

Specialisten

Stultiëns, de heer drs. G.N.M.

Vaatchirurg

Specialismen