Oncologische aandoeningen

U bevindt zich hier: Home | Aandoening, behandeling en onderzoek | Oncologische aandoeningen

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Oncologische aandoeningen

Wat is kanker?

Een ander woord voor kanker is oncologie. Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten met één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van cellen in het lichaam. Dagelijks vinden miljoenen celdelingen plaats in ons lichaam. Allicht gaat er dan ook wel eens iets mis. Dat kan het lichaam meestal zelf herstellen, maar helaas is dat niet altijd zo. Als er meerdere fouten zijn in dezelfde cel, dan blijft die cel zich steeds maar delen. Er ontstaat dan een gezwel, ook wel tumor genoemd. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren.

Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker. Elke soort is een andere ziekte. De soort kanker bepaald met welk specialisme of specialismen u te maken krijgt voor het stellen van de diagnose en het inzetten van een behandeling. Veelvoorkomende soorten kanker zijn borstkanker, huidkanker, darmkanker, prostaatkanker en longkanker.

Behandeling en samenwerking

Als u in het Elkerliek behandeld wordt dan krijgt u te maken met verschillende zorgverleners die zich hebben gespecialiseerd in het ziektebeeld kanker en de behandeling daarvan. Zij werken intensief samen, waardoor  ze een zo goed mogelijk zorgtraject voor u kunnen vaststellen. Uw situatie wordt hierbij dus vanuit verschillende medische invalshoeken benaderd. De radioloog, radiotherapeut, patholoog, nucleair geneeskundige, uw behandelaar, uw huisarts en andere betrokken hebben wekelijks overleg over uw zorgtraject. Bij een aantal vormen van kanker raadplegen we structureel artsen van andere zorginstellingen, zoals van het Maastricht UMC+ en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Deze intensieve samenwerking met ziekenhuizen uit de regio komt voort uit het Oncologienetwerk Zuidoost-Nederland (OncoZon).

Behandelingen van kanker zijn bijvoorbeeld chemotherapie, doelgerichte therapie, bestraling of een operatie.

Meer algemene informatie over de behandeling en begeleiding van patiënten met kanker in het Elkerliek ziekenhuis vindt u op de pagina over de Dagbehandeling / polikliniek Hemato–Oncologie.

Voor de behandeling van enkele typen kanker kunt u terecht op speciale poliklinieken van het Elkerliek ziekenhuis:

Meer informatie

Meer informatie over kanker, de verschillende soorten kanker en de behandeling van kanker kunt u lezen in een van onderstaande folders. U kunt ook veel informatie over kanker vinden op kanker.nl.

Als bij u kanker is vastgesteld, krijgt u een Patiënten Informatie Dossier (PID). U leest hier wat dit inhoudt.