Longziekten en tuberculose

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Longziekten en tuberculose

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Longziekten en tuberculose


Belangrijke mededeling i.v.m. het coronavirus

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis?
Dan is het goed om te weten dat het in het Elkerliek veilig is. We willen de kans op verspreiding van het coronavirus minimaliseren. Daarom zijn er een aantal belangrijke zaken waarvoor we uw aandacht vragen. Zaken die écht anders zijn dan voorheen. We vragen hierbij uw medewerking om uw bezoek voor uzelf, onze medewerkers en andere patiënten zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen.

Wilt u een afspraak plannen?
Heeft u een verwijzing met zorgdomeinnummer? In veel gevallen kunt u inmiddels weer zelf een afspraak online inplannen via MijnElkerliek. Is uw type afspraak nog niet online in te plannen? Dan benadert het Elkerliek u telefonisch om een afspraak in te plannen of u ontvangt een oproep per post. Bel ons dan liever niet om te vragen of u al aan de beurt bent. Zo helpt u ons om het ziekenhuis telefonisch goed bereikbaar te houden voor patiënten met urgente medische vragen.

Lees hier wat moet u weten voorafgaand aan uw afspraak.


Wat is Longziekten en tuberculose?

Het specialisme houdt zich bezig met de opsporing en behandeling van longziekten. In Nederland behandelen longartsen niet alleen longziekten, maar ook tuberculose. Deze ziekte wordt apart genoemd omdat dit strikt genomen geen longziekte is. De verwachting is dat door de vergrijzing het aantal mensen met longziekten de komende jaren toeneemt.

Wat kunt u verwachten?

De specialisten van Longziekten en tuberculose houden zich bezig met onderzoek, behandeling en preventie van longaandoeningen. U kunt hierbij denken aan astma en COPD (longemfyseem en bronchitis), maar ook aan infecties zoals longontsteking en tuberculose. Ook een klaplong en sarcoidose zijn veel voorkomende longaandoeningen. Verder is het behandelen en het begeleiden van longkankerpatiënten een groot onderdeel van het specialisme. Tevens vindt er ook slaaponderzoek plaats bij patiënten met verdenking slaapapneu (OSAS). Daarnaast valt ook de behandeling van tuberculose onder de verantwoording van de longarts.

Samenwerking buiten het ziekenhuis

Het specialisme Longziekten en tuberculose van het Elkerliek ziekenhuis werkt op verschillende terreinen samen met externe centra. Er wordt samengewerkt met het ARTI (radio therapeutisch instituut) te Eindhoven, er vindt overleg plaats met het UMC St. Radboud ziekenhuis voor verwijzing oncologische longchirurgie en als extra kwaliteit monitoring voor patiënten met longkanker door middel van oncologie bespreking (videoconference). Daarnaast is er op het gebied van longrevalidatie een nauwe samenwerking met CIRO Horn voor zowel klinische als poliklinische longrevalidatie.