Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

Wat is Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde?

Bij Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde onderzoeken speciaal geschoolde analisten bloed en andere lichaamsvochten (o.a. urine, ontlasting). Met behulp van biochemische technieken worden stoffen als eiwitten, hormonen, mineralen en stofwisselingsproducten in diverse lichaamsvochten geanalyseerd. Op die manier kunnen ziekten worden aangetoond of uitgesloten. Het is ook mogelijk bepaalde ziektebeelden in een vroegtijdig stadium op te sporen. Daarnaast kunnen artsen met behulp van laboratoriumonderzoek de resultaten van een ingezette behandeling zeer nauwkeurig volgen en bepalen of deze behandeling succesvol is. Bovendien kunnen er betere prognoses worden gemaakt. Daardoor kan uw arts eerder ingrijpen, of er kunnen preventieve maatregelen genomen worden. Naast het verrichten van onderzoek voor huisartsen en specialisten, onderhoudt het klinisch laboratorium een trombosedienst om mensen te begeleiden die bloedverdunners gebruiken.

Wat kunt u verwachten?

Uw dokter heeft u gevraagd om bloed, urine, ontlasting of ander lichaamsvocht af te staan voor een onderzoek. Dit kan bij het laboratorium op locatie Helmond (in het ziekenhuis of op onze locatie aan de Julianalaan) of Deurne, maar ook bij één van de vele prikposten in de regio. Vervolgens wordt in het laboratorium het bloed of lichaamsvocht getest. Dit gebeurt onder verantwoordelijkheid van een specialist laboratoriumgeneeskunde. Naast het onderzoek naar ziekte, behandeling en preventie, heeft het laboratorium klinische chemie een belangrijke rol bij het uitvoeren van bloedtransfusies, vruchtbaarheidsonderzoek en kunstmatige inseminatie. Ook worden DNA onderzoeken naar bepaalde erfelijke ziekten op het laboratorium klinische chemie uitgevoerd.

De uitslag van het bloedonderzoek heeft meestal alleen betekenis in combinatie met uw ziektegeschiedenis en de resultaten uit ander (lichamelijk) onderzoek. De onderzoeksresultaten gaan daarom rechtstreeks naar uw arts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslagen tebespreken.

Hoge kwaliteit van zorg

Het Elkerliek ziekenhuis heeft bij de Raad Van Accreditatie de accreditatie voor de ISO15189-norm (registratienummer M062) behaald en houdt dit actueel door regelmatige herbeoordelingen. Dit keurmerk is een bekroning op ons werk en een bevestiging dat u bij ons op goede zorg en laboratoriumdiagnostiek kunt rekenen.

Hooikoortsweerbericht