Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie


Belangrijke mededeling i.v.m. het coronavirus

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis?
Dan is het goed om te weten dat het in het Elkerliek veilig is. We willen de kans op verspreiding van het coronavirus minimaliseren. Daarom zijn er een aantal belangrijke zaken waarvoor we uw aandacht vragen. Zaken die écht anders zijn dan voorheen. We vragen hierbij uw medewerking om uw bezoek voor uzelf, onze medewerkers en andere patiënten zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen.

Wilt u een afspraak plannen?
Heeft u een verwijzing met zorgdomeinnummer? In veel gevallen kunt u inmiddels weer zelf een afspraak online inplannen via MijnElkerliek. Is uw type afspraak nog niet online in te plannen? Dan benadert het Elkerliek u telefonisch om een afspraak in te plannen of u ontvangt een oproep per post. Bel ons dan liever niet om te vragen of u al aan de beurt bent. Zo helpt u ons om het ziekenhuis telefonisch goed bereikbaar te houden voor patiënten met urgente medische vragen.

Lees hier wat moet u weten voorafgaand aan uw afspraak.


Wat is Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie?

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie is een tandheelkundig specialisme dat wordt beoefend door een kaakchirurg. De kaakchirurg behandelt voornamelijk ziekten en afwijkingen van mond en gezicht. Daarbij richt hij zich niet alleen op harde weefsels zoals gebit, kaak, een aangezichtsskelet. De kaakchirurg opereert ook weke delen zoals huid, slijmvliezen en speekselklieren. De kaakchirurgen in Nederland hebben zich verenigd in de NVMKA, de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Wat kunt u verwachten?

De kaakchirurgen in het Elkerliek ziekenhuis voeren onder andere de volgende behandelingen uit:

  • Chirurgische ingrepen in en rond de mond. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van verstandskiezen of ingrepen aan het tandvlees.
  • Implantologie. De kaakchirurg plaatst implantaten bij mensen die kiezen missen of waar problemen zijn met het kunstgebit. Dit heet orale implantologie. De chirurg werkt samen met tandartsen die gespecialiseerd zijn in het maken van prothetische voorzieningen op de implantaten, zoals kronen, bruggen en prothesen.
  • Chirurgische kaakcorrectie. In samenwerking met regionale orthodontisten passen de kaakchirurgen ook de grootte of vorm van de kaken chirurgisch aan. De orthodontist plaatst met een beugel de tanden en kiezen in de goede stand. De kaakchirurg brengt met een operatie de kaken in de juiste positie. 
  • Snurken en OSAS.  De kaakchirurgen meten MRA beugels aan bij patienten met het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). 
  • En verder:
    • Trauma. In een geval van een ongeluk behandelen de kaakchirurgen aangezichtsletsels, zoals botbreuken van het aangezicht of letsels aan gebitselementen. 
    • Kaakgewrichtsklachten. De kaakchirurgen verlenen verder onder andere hulp bij pijnklachten van kauwspieren en kaakgewrichten

Meer over deze behandelingen leest u hieronder.