Patiënten in Elkerliek komen in Beweging

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | 2017 | Patiënten in Elkerliek komen in Beweging

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Patiënten in Elkerliek komen in Beweging

Wens in vervulling door Vrienden Elkerliek op Nationale Ouderendag

Het Elkerliek in Helmond gaat een beweegproject opzetten voor alle patiënten die zijn opgenomen, met extra aandacht voor de kwetsbare oudere patiënt. Bewegen is goed voor ieders gezondheid, dat is bewezen. Maar dat bewegen bijdraagt aan een sneller herstel als je in het ziekenhuis ligt, dát is nog niet breed bekend. Bovendien zorgt beweging voor beter zelfstandig functioneren, voor sociale contacten en voor psychisch welbevinden. ‘Liggen’ in het ziekenhuis is soms noodzakelijk, maar bewegen nog veel meer!

In drie dagen 1,2 kilo spiermassa kwijt
Dit is geen nieuwe afslankrage, maar de kei harde realiteit voor bijvoorbeeld een 85-jarige, kwetsbare patiënt die drie dagen in bed ligt. Na vijf dagen bedrust zijn kwetsbare oudere patiënten vaak zelfs al zo verzwakt, dat zij niet meer zelfstandig de normale dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren. Ook voor vitale oudere patiënten geldt dat een opname in het ziekenhuis al na 10 dagen leidt tot ruim een kilo verlies van spiermassa.

Daarom streeft het Elkerliek er naar om een patiënt zo snel mogelijk weer in beweging te brengen: dat maakt vaak nét het verschil tussen nog zelfstandig kunnen blijven wonen en afhankelijk worden van anderen.

Er komt een beweegvideo met oefeningen die patiënten eenvoudig op bed kunnen uitvoeren en er komt een beweegroute door het ziekenhuis met oefeningen onderweg, die patiënten kunnen volgen. Natuurlijk kan het bezoek als men wil gezellig mee; bewegen is voor iedereen goed! Verder komen er meer beweegattributen die samen met activiteitenbegeleiders gebruikt kunnen worden. 

‘Bewegen voor Elkerliek’ is een droomproject van een team van medewerkers van het Elkerliek. Zij zien hun droom in vervulling gaan dankzij financiële steun van de Vrienden van het Elkerliek, in samenwerking met JCI Peelland en sponsoren uit het bedrijfsleven.