Elkerliek biedt immunotherapie aan longkankerpatiënten

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | 2020 | Elkerliek biedt immunotherapie aan longkankerpatiënten

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Elkerliek biedt immunotherapie aan longkankerpatiënten

Het Elkerliek, CWZ, Maasziekenhuis Pantein en het Radboudumc hebben de handen ineen geslagen om de zorg voor longkankerpatiënten te verbeteren. Onder de naam Longkankernet werken de ziekenhuizen samen bij onderzoek, innovatie en behandeling van longkanker. Sinds een paar maanden biedt het Elkerliek ook immunotherapie aan longkankerpatiënten. Patiënten hoeven voor dit deel van de behandeling niet meer naar het Radboudumc.

Immunotherapie
In Nederland krijgen ruim 12.000 mensen per jaar de diagnose longkanker. Voor longkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een relatief nieuwe, veelbelovende behandelmethode is immunotherapie. Dit is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen immuunsysteem kankercellen beter kan vernietigen. Dat kan door kankercellen beter zichtbaar te maken voor het immuunsysteem en/of door het immuunsysteem te leren kankercellen aan te vallen. Met immunotherapie bij longkanker zijn veelbelovende resultaten bereikt. De behandeling werkt echter nog niet bij iedereen; er moet op genetisch niveau een match zijn en dat kan per persoon verschillen.

Kwaliteit van zorg
De vier ziekenhuizen in Longkankernet bieden samen jaarlijks zorg aan meer dan 1.000 longkankerpatiënten. Dankzij de intensieve samenwerking kunnen patiënten bij elk ziekenhuis rekenen op dezelfde kwaliteit van zorg. Naast een gemeenschappelijke basis heeft iedere partner in het netwerk zijn eigen specifieke expertises en focusgebieden, waar ook wederzijds gebruik van wordt gemaakt.

Kracht van samenwerking
De ontwikkelingen binnen longoncologie gaan snel. Door de komst van meer nauwkeurige diagnostiek is het soort longkanker op moleculaire basis steeds beter in kaart te brengen. Daarbij is er een enorme toename aan nieuwe behandelmethodes, waardoor een gepersonaliseerde behandeling voor iedere patiënt mogelijk wordt.
Voor individuele ziekenhuizen is het erg moeilijk om al deze verbeteringen in diagnostiek en behandeling voor iedere patiënt beschikbaar te maken. Het aanleren van nieuwe vaardigheden, aanpassen van processen en aanschaffen van nieuwe technologie en materiaal kost immers veel tijd en geld. Door samen te werken kunnen de partners binnen Longkankernet sneller en effectiever nieuwe behandelmethodes introduceren, waarbij actief gestuurd wordt op de kosten. Zo blijft hoogwaardige longkankerzorg duurzaam beschikbaar voor alle patiënten in de regio.