Elkerliek neemt maatregelen tegen verspreiding VRE-bacterie

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Elkerliek neemt maatregelen tegen verspreiding VRE-bacterie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Elkerliek neemt maatregelen tegen verspreiding VRE-bacterie

Bij enkele patiënten in het Elkerliek is de ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’ (VRE)-bacterie aangetroffen. De VRE-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Enterokokken behoren tot de normale darmbacteriën. Bij ernstig zieke en/of verzwakte patiënten kan de VRE wel infecties veroorzaken, die vervolgens moeilijk behandelbaar zijn. De VRE-bacterie is namelijk ongevoelig voor gangbare antibiotica. De VRE-bacterie verspreidt zich gemakkelijk en kan via contact met ontlasting of besmette voorwerpen (zoals de toiletbril, deurkruk en andere handcontactpunten) overgedragen worden. Ook kan VRE via handen worden overgedragen. Overdracht van de bacterie kan voorkomen worden door hygiënemaatregelen strikt na te leven.
Voor de verzorging van met VRE-besmette of -verdachte patiënten gelden voor artsen en medewerkers extra maatregelen, zoals strenge handhygiëne en het dragen van handschoenen en schorten. Zodra een kamer vrijkomt na ontslag van een patiënt met (mogelijk) VRE, wordt deze pas na grondige reiniging en desinfectie weer vrijgegeven voor nieuwe patiënten.

Op de betreffende afdelingen is een onderzoek gestart onder de aanwezige patiënten om de besmetting in kaart te brengen. Ook oud-patiënten die recent op een van deze afdelingen verzorgd zijn, worden per brief geïnformeerd en gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek naar eventueel VRE-dragerschap. Omliggende ziekenhuizen en zorginstellingen zijn op de hoogte gebracht over de huidige VRE-bevindingen.

Op de pagina veel gestelde vragen en antwoorden VRE kunt u meer informatie vinden.