Snurken. Alleen hinderlijk, of reden voor verder onderzoek?

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Snurken. Alleen hinderlijk, of reden voor verder onderzoek?

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Snurken. Alleen hinderlijk, of reden voor verder onderzoek?

Geplaatst: 24-1-2013

“Dokter, waarom is er nooit eerder aan slaapapneu gedacht? Ik voel me sinds jaren eindelijk weer fit.” “Ik moest ontzettend wennen aan het neusmasker, maar nu kan ik niet meer zonder dat ding slapen.” “Mijn man is veel fitter! Ik slaap zelf ook veel rustiger nu ik weet dat hij geen ademstops meer heeft ’s nachts.”

Patiënten die na een proefperiode met een CPAP (een neusmasker) terugkomen op de polikliniek zijn bijna altijd positief. Naast de snurkbeugel (MRA) is dit masker een van de belangrijkste behandelingen bij slaapapneu.

Veel mensen snurken ‘s nachts. Dat is vervelend. Maar als er ook nog eens ademstops (apneu’s) bijkomen, wordt het soms zelfs beangstigend. En slaapapneu komt vaker voor dan gedacht. Bovendien zijn de gevolgen groot; vermoeidheid en slaperigheid overdag zien we met grote regelmaat terug.

Sinds ruim een jaar kunnen we de nachtelijke slaapregistratie (polygrafie) thuis uitvoeren. Tijdens het eerste polibezoek bespreek ik de uitslag met de patiënt en stellen we een behandelplan op. Veel patiënten krijgen dan eindelijk een antwoord op hun soms al jarenlang spelende vermoeidheidsvraag. Een masker of een beugel als mogelijke oplossing? Dat klinkt aanvankelijk niet zo prettig. Toch hoor ik bij controle voornamelijk positieve reacties.

Kom ik er ooit nog vanaf, dokter, vragen patiënten me ook vaak. Wel, de overgrote meerderheid van mijn patiënten niet. Dit heeft vaak te maken met overgewicht. Als daaraan gewerkt wordt, kán het verbeteren. Onlangs zag ik een patiënt terug nadat deze fors was afgevallen. Haar ernstig slaapapneu was over. Ze heeft haar apparaat kunnen inleveren! Dat is natuurlijk top. Helaas lukt dit maar bij een hele kleine groep.

Giny Clappers-Gielen, longarts

3520 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Écht iedereen is vriendelijk!

  4-12-2018

  Ik moet er toch aan wennen hoor. Ik loop nu een aantal weken in het Elkerliek stage voor mijn opleiding tot verpleegkundige en iedereen, écht iedereen is aardig en vriendelijk! Met een groepje eerstejaars......

  Lees verder

 • Diabeteszorg als je jonge leven verandert

  16-10-2018

  Trots? Ja, eerlijk gezegd zijn we best een beetje trots op de manier waarop de diabeteszorg in het Elkerliek geregeld is. Maar dat wil niet zeggen dan we niet continu op zoek zijn naar mogelijke......

  Lees verder

 • Smakelijk eten! Ook, of juist zéker, in het Elkerliek

  7-8-2018

  Goed en lekker eten. In ons ziekenhuis vinden we het heel belangrijk. Niet voor niets zijn we één van de weinige ziekenhuizen in Nederland waarbij de warme maaltijden nog vers bereid worden in eigen......

  Lees verder

Weblog overzicht