Smeren, smeren, smeren

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Smeren, smeren, smeren

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Smeren, smeren, smeren

Geplaatst: 11-6-2018

Wat een mooi voorjaar hebben we! De zon schijnt zoals hij dat in deze tijd maar zelden doet. En dus zoeken we massaal die zon op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook fietsend en wandelend. Vitamine-Zon is goed voor je. Klopt dat? Ja, maar … geniet met mate. Nog elk jaar stijgt het aantal mensen dat huidkanker krijgt als gevolg van een teveel aan zonnestralen met zo’n 70.000!

Maar die mensen in de zuidelijke landen dan? Die moeten dan wel allemaal huidkanker hebben, hoor ik wel eens. Nee dus. Door het klimaat in die landen is de huid van deze mensen ‘opgegroeid’ met meer zon. Die geleidelijke gewenning zorgt ervoor dat het beschermingssysteem onder de huid zich aanpast. Bovendien zijn mensen in die landen vaak veel voorzichtiger dan wij. Op het heetst van de dag nemen ze, in hun huizen, een time-out en ze kleden zich meer beschermend waardoor de zon veel minder toegang krijgt tot de kwetsbare huid.

Mogen we dan niet genieten van de zon? Jazeker wel, maar er zijn wel een aantal tips. Zo is de zonnebank minstens net zo schadelijk als de zon. Ik adviseer om die niet te gebruiken. Ook al omdat je huid er zeer sterk en snel door veroudert. Verder moet je verbranding zoveel mogelijk voorkomen. Door verbranding beschadigt de huid. De reparatie daarvan wordt voor die huid steeds moeilijker als het aantal keren dat je verbrandt toeneemt. Slechte cellen worden niet meer opgeruimd, gaan groeien en kunnen huidkanker veroorzaken.
De belangrijkste tips zijn: wen geleidelijk aan de zon en smeer je goed in! Vooral dat laatste is van groot belang. Pak een goede beschermingsfactor. Alles onder factor 20 is flauwekul. Dat doet niks. Factor 30 is prima, hoger levert niet veel extra voordeel op, het is vaak alleen veel duurder.

En … mocht je je toch zorgen maken over een pijnlijk plekje, over verandering van je huid die je niet vertrouwt? Blijf er niet mee rondlopen. Liever tien keer voor niks door een huisarts of dermatoloog laten bekijken dan één keer te laat.

Ellen Liberton
Dermatoloog

739 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Écht iedereen is vriendelijk!

  4-12-2018

  Ik moet er toch aan wennen hoor. Ik loop nu een aantal weken in het Elkerliek stage voor mijn opleiding tot verpleegkundige en iedereen, écht iedereen is aardig en vriendelijk! Met een groepje eerstejaars......

  Lees verder

 • Diabeteszorg als je jonge leven verandert

  16-10-2018

  Trots? Ja, eerlijk gezegd zijn we best een beetje trots op de manier waarop de diabeteszorg in het Elkerliek geregeld is. Maar dat wil niet zeggen dan we niet continu op zoek zijn naar mogelijke......

  Lees verder

 • Smakelijk eten! Ook, of juist zéker, in het Elkerliek

  7-8-2018

  Goed en lekker eten. In ons ziekenhuis vinden we het heel belangrijk. Niet voor niets zijn we één van de weinige ziekenhuizen in Nederland waarbij de warme maaltijden nog vers bereid worden in eigen......

  Lees verder

Weblog overzicht