Kok op school!

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Kok op school!

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Kok op school!

Geplaatst: 11-1-2016

Een Kinderkookcafé in een Helmondse basisschool. Het is niet de meest logische plek voor een kok van ons ziekenhuis, zou je zeggen. Toch was onze kok in de afgelopen tijd met enige regelmaat te vinden tussen de kinderen van basisschool De Westwijzer. En zo waren en zijn er nog veel meer activiteiten. Allemaal in het kader van Jong Helmond Lekker Gezond.

Overgewicht bij kinderen. In de afgelopen dertig jaar is het aandeel kinderen en jeugd met overgewicht in Nederland fors toegenomen. Uit actuele cijfers van het CBS blijkt dat 13,2 % van de jeugd van 4 tot 20 jaar overgewicht heeft. Van hen heeft 3,7 % obesitas.
Vanuit de stichting Jong Helmond Lekker Gezond proberen we overgewicht en obesitas onder de Helmondse jeugd te verminderen en te voorkomen. Dat doen we samen met het Helmondse onderwijs, de GGD, foodsector, kraamzorg en andere partners. Samen investeren we in de preventie van overgewicht. We ondersteunen initiatieven en brengen partijen bij elkaar. We geven voorlichting, adviseren en denken mee, want uitdagingen liggen er nog genoeg. Hoe krijgen we de sportkantines gezonder bijvoorbeeld? Of hoe maken we het drinken van water vanzelfsprekender of zelfs een beetje sexy?
Als kinderarts krijg ik wel eens de vraag of de bijdrage van het ziekenhuis in dit traject logisch is. Ik beantwoord die vraag met een nadrukkelijk: Ja! Wij zijn er in dit kader natuurlijk in eerste instantie voor de patiënten die bij ons komen met obesitas. Maar voorkomen is beter.
Het is vaak erg moeilijk overgewicht te verminderen. Ik probeer me daarvoor echt in te zetten, omdat ik geloof en inmiddels ook heb mogen ervaren dat  kinderen met de juiste ondersteuning een gezonder en gelukkiger leven kunnen hebben met minder overgewicht. Naast deze taak voel ik ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daar wordt in deze stichting een beroep op gedaan. Op mij als kinderarts, maar ook op onze kok als voedingsdeskundige. Het is ook die maatschappelijke verantwoordelijkheid, die ervoor zorgt dat we als ziekenhuis midden in de samenleving staan waarin we werken. Logisch eigenlijk.

Wilfred Hurkx
Kinderarts
 
   

2591 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Fietsend door de chemo

  1-4-2019

  Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs......

  Lees verder

 • Hatsjoe … dag dokter …

  11-2-2019

  Griep is in the air! De wintermaanden brengen kwakkelweer en de gevolgen kennen we. Zelf ziek, kinderen ziek, leraren ziek en ja, ook medewerkers in het ziekenhuis ziek. Erg vervelend allemaal. Grote......

  Lees verder

 • Klantbehoeftes moet je wel kennen

  27-12-2018

  Klantbehoeftes. Mooi woord. Als ziekenhuis vinden we dat we tegemoet moeten komen aan de behoeftes die onze patiënten en bezoekers hebben. Logisch. Maar niet altijd eenvoudig. De beschikbare ruimte......

  Lees verder

Weblog overzicht