Geen centje pijn!



1 januari 0001

Naar de tandarts. Of nóg erger: naar de kaakchirurg. Het zijn niet de afspraken waar een gemiddelde Nederlander halsreikend naar uitkijkt. In ons ziekenhuis is het palet dat we bieden aan tandheelkundige zorg onlangs uitgebreid met een vrij nieuw fenomeen: de ziekenhuistandarts. Misschien wel dé oplossing voor al die mensen die door een jarenlange verwaarlozing de stap naar de ‘gewone’ mondzorg niet meer durven maken.

Onze nieuwe afdeling staat nog in de kinderschoenen. De eerste afspraken, en vooral de enorm positieve reacties van de patiënten lijken er echter op te wijzen dat we gaan voorzien in een behoefte. Voor wie en waarom? Voor iedereen, kinderen en volwassenen, die een meer dan normale angst heeft voor de tandarts én voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of geestelijke beperking moeilijk behandelbaar zijn.
De ‘waarom-vraag’ is nog makkelijker te beantwoorden. In onze praktijk kunnen we namelijk behandelingen uitvoeren onder narcose. Een compleet en deskundig anesthesieteam staat klaar om op een veilige manier narcose toe te dienen en het proces te begeleiden. Bij patiënten met een geestelijke beperking proberen we zelfs, als dat mogelijk is, de behandeling te combineren met een operatie die de patiënt toch al moet ondergaan. Moeten er bijvoorbeeld buisjes geplaatst worden, dan hoeft de patiënt maar één keer onder narcose. Tijdens de operatie worden de buisjes geplaatst én wordt het gebit behandeld.

Op onze nieuwe poliklinische afdeling, waarin we nauw samenwerken met de andere specialismen binnen de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, bieden we een totaalpakket aan tandheelkundige zorg, waarbij we ook hulp bieden bij de prothetische behandeling van patiënten met implantaten, als de eigen tandarts niet de mogelijkheden heeft de kroon, brug of prothese op het implantaat te vervaardigen.

Nu nog even kijken of de verwijzers ons ook weten te vinden. De patiënten zullen er in ieder geval blij mee zijn. Misschien opent onze afdeling eindelijk de weg naar een goed gebit. En: zonder een centje pijn.

Floris Groenewegen
Tandarts