Verzakking



Indien de bekkenbodemspieren verzwakken kan een verzakking ontstaan.
Factoren die het risico op een verzakking vergroten zijn aanleg, zwangerschap en bevalling, leeftijd en overgang, overgewicht, chronisch hoesten, moeizame stoelgang en vaak zwaar tillen. De blaas, de baarmoeder en/of de (endel)darm kunnen naar beneden zakken in of buiten de vagina.

U kunt verschillende klachten ervaren zoals een zwaar gevoel in de vagina of in de onderrug, een gevoel van zwelling in of buiten de vagina, problemen bij het plassen, urineverlies, problemen met het maken van ontlasting en ongemak tijdens geslachtsgemeenschap.
Een verzakking hoeft u alleen te laten behandelen als u klachten heeft. De behandeling kan bestaan uit bekkenbodemfysiotherapie om de bekkenbodemspieren te trainen. Ook kunt u een pessarium (vaginale ring) dragen. Deze ondersteunt de verzakte organen en kan de klachten verminderen. Ook kan een operatie nodig zijn. Het doel van een operatie is om de normale anatomie en positie van de organen in het kleine bekken zoveel mogelijk te herstellen. Er zijn meerdere benaderingen en technieken om deze operaties te verrichten. Er wordt door de gynaecoloog samen met u bekeken welke ingreep het meest geschikt zou zijn bij u.

Kijk voor meer informatie naar het document Verzakking en incontinentie.