Pijncentrum



Wat is het pijncentrum?

U heeft last van chronische pijn: pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt. In dat geval kunt u terecht bij het pijncentrum. Voorbeelden van chronische pijn zijn: aanhoudende rug- of nekpijn, zenuwpijn en oncologische pijn. Bij het pijncentrum krijgen deze patiënten twee tot drie behandelsessies.

Het pijncentrum van ons ziekenhuis is erkend door de sectie pijngeneeskunde van de Nederlands Vereniging van Anesthesiologen. Dat wil zeggen dat het pijncentrum voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van deze vereniging.

Wat kunt u verwachten?

De behandelmogelijkheden bij het pijncentrum zijn afhankelijk van het soort pijnklachten. We behandelen zowel neuropathische- (zenuwpijn), nociceptieve- (door weefselschade) als maligne (ten gevolge van tumoren/ kankerbehandeling) pijnsyndromen.

Het streven van het Elkerliek ziekenhuis is om de pijnklachten terug te brengen naar een acceptabel niveau, en dat voor langere tijd. Uiteindelijk willen we de pijnklachten (de zogenaamde NRS/VAS-score) minstens halveren en daarmee de pijnklachten voor u acceptabel maken. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat u minder pijnmedicatie nodig heeft, u meer activiteiten kunt ondernemen en de kwaliteit van leven verbetert.

Het pijncentrum bestaat uit twee delen: de polikliniek en de behandelpolikliniek. Op de polikliniek vindt het intakegesprek plaats, worden patiënten onderzocht en wordt een beleid afgesproken. Op de behandelpoli worden patiënten in een operatiekamer behandeld en bestaat de pijnbehandeling veelal uit het geven van injecties waarbij gebruik gemaakt wordt van röntgendoorlichting of een echo apparaat.

Bij ongeveer zeventig procent van de patiënten is de behandeling succesvol. Het lukt helaas niet altijd om de pijnklachten weg te nemen. Een aantal patiënten kan doorverwezen worden naar een (academisch) centrum of een andere pijnspecialist. De huisarts wordt dan op de hoogte gebracht en kan eventueel een rol spelen als coördinator.

Lees meer over de werkwijze op het pijncentrum.

Aspecifieke lage rugklachten zonder uitstraling

Voor aspecifieke lage rugklachten zonder uitstraling kunt u terecht bij de pijnconsulent. De pijnconsulent bepaalt welke behandeling u het beste past op basis van het verhaal dat u vertelt, eventueel aangevuld met lichamelijk onderzoek. Het doel van de behandeling is het voorkomen dat klachten chronisch worden. Meer informatie hierover vindt u in de folder Aspecifieke lage rugklachten zonder uitstraling. 

Contact

Het pijncentrum bevindt zich op de eerste verdieping. In het ziekenhuis volgt u de borden pijncentrum. Neem contact op met het pijncentrum. Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 0492-59 59 49.

Specialisten

Rouhl, de heer drs. G.V.B.

Anesthesioloog-pijnspecialist

Fava, de heer drs. G.P.

Anesthesioloog - pijnspecialist - medisch manager

Wulf, mevrouw dr. S.E.E. De

Pijnspecialist - voorzitter anesthesiologie

Win de-van de Ven, mevrouw T.

Pijnconsulent

Kramer, de heer R.

Pijnconsulent