logo

Littekencorrectie



Inleiding

Bij beschadiging van de huid van het menselijk lichaam als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden. In deze folder leest u meer over een littekencorrectie.  

Littekens

Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de schouders, het borstbeen en het oor, geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam. 

Een andere factor die een litteken kan beïnvloeden is de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen. In het gelaat kan men deze duidelijk bekijken bij het aanspannen van de gelaatsspieren. 

Verder zal het duidelijk zijn dat een wond gemaakt door een scherp mes ‘mooiere littekens’ geeft dan bijvoorbeeld een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten geeft vaak een breed litteken. Het blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen.  

Littekencorrectie

Bij een littekencorrectie probeert men de vorm van het litteken te verbeteren. Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg uitgevoerd, het uiteindelijke resultaat kan niet worden gegarandeerd. Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan dat men had verwacht. 

Behalve littekencorrectie bestaan er ook andere methoden om dikke littekens te behandelen, zoals:

  • injecties met corticosteroïden;
  • druktherapie;
  • siliconenfilm;
  • bestraling.

Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken.

Uit bovenstaande zal duidelijk zijn dat een littekencorrectie een litteken minder opvallend maakt, maar dat het litteken nooit zal verdwijnen. 

Complicaties en risico’s

Zoals bij alle operaties kunnen er algemene complicaties optreden zoals: 

  • narcoseproblemen;
  • trombosebeen;
  • infecties;
  • nabloedingen en dergelijke; 
  • weefselversterf;
  • gevoelloze huid.

Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen die door uw verzekering vergoed moeten worden of door uzelf. 

De kosten

Niet alle behandelingen door de plastisch chirurg worden door de zorgverzekering vergoed. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie, telefoonnummer 0492 – 59 59 64.

Contact


Polikliniek Plastische chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 64


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
PLA-38799
Laatst bewerkt: 31-10-2023