Cardiologie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Cardiologie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Cardiologie


Belangrijke mededeling i.v.m. het coronavirus

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis?
Dan is het goed om te weten dat het in het Elkerliek veilig is. We willen de kans op verspreiding van het coronavirus minimaliseren. Daarom zijn er een aantal belangrijke zaken waarvoor we uw aandacht vragen. Zaken die écht anders zijn dan voorheen. We vragen hierbij uw medewerking om uw bezoek voor uzelf, onze medewerkers en andere patiënten zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen.

Wilt u een afspraak plannen?
Heeft u een verwijzing met zorgdomeinnummer? In veel gevallen kunt u inmiddels weer zelf een afspraak online inplannen via MijnElkerliek. Is uw type afspraak nog niet online in te plannen? Dan benadert het Elkerliek u telefonisch om een afspraak in te plannen of u ontvangt een oproep per post. Bel ons dan liever niet om te vragen of u al aan de beurt bent. Zo helpt u ons om het ziekenhuis telefonisch goed bereikbaar te houden voor patiënten met urgente medische vragen.

Lees hier wat moet u weten voorafgaand aan uw afspraak.


Wat is Cardiologie?

Cardiologie is het specialisme dat zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. Mensen met problemen aan hart en vaten worden behandeld door een ‘hartspecialist’, oftewel een cardioloog. Bekende hartaandoeningen zijn bijvoorbeeld een hartinfarct of angina pectoris (pijn door vernauwingen in de kransslagaders). Ook patiënten met hartritmestoornissen, hartfalen, hartspierziekten en afwijkingen in de hartkleppen gaan naar de cardioloog.

Wat kunt u verwachten?

Als u voor het eerst of na lange tijd bij de cardioloog komt, volgt eerst een intake-procedure. U meldt zich aan de balie van de polikliniek Cardiologie, waarna een hartfunctielaborant u meeneemt. Hij inventariseert de klachten, meet uw lengte, gewicht en bloeddruk, en maakt een ECG (hartfilmpje). De cardioloog doet vervolgens lichamelijk onderzoek en stelt aanvullende vragen. Soms is – voor een zo compleet mogelijke diagnose – nog een inspanningstest of een echo-onderzoek nodig. De resultaten van de onderzoeken worden direct met u besproken. Ook wordt – als dat nodig is – een behandelplan opgesteld. Helaas komt het wel eens voor dat niet meteen duidelijk is wat er met u aan de hand is. In dat geval bespreekt de cardioloog de volgende stappen met u. Hij licht bovendien de huisarts in. Door deze procedure weet u in één ziekenhuisbezoek (meestal) hoe u ervoor staat. U weet of er inderdaad sprake is van een hartprobleem en hoe de verdere behandeling gaat verlopen. De intake-procedure duurt enkele uren.