Zijn mijn digitale gegevens veilig?



1 januari 0001

En weer een item in het NOS-journaal over internetcriminaliteit. Op allerlei manieren wordt geprobeerd om illegaal toegang te krijgen tot computersystemen van grote organisaties. Ransomware, software dus die je computer of je computersysteem als het ware gijzelt, is en blijft een gevaar in de huidige digitale wereld. Een ‘honderd procent bescherming’ bestaat helaas niet omdat criminelen wereldwijd hun pogingen steeds meer verfijnen. Wat dat betreft is het de uitdaging om, bijvoorbeeld als samenwerkende ziekenhuizen, die criminelen steeds een stapje voor te zijn.

Als Elkerliek doen wij er alles aan om zowel de patiëntveiligheid als de privacy van onze patiënten maximaal te waarborgen. Onze digitale verdedigingslinies staan elke dag paraat. Die paraatheid is er op drie niveaus. De eerste twee niveaus hebben te maken met preventie en detectie. We zorgen dus voor de meest actuele beveiligingssoftware, scannen inkomende berichten op mogelijke bedreigingen, blokkeren ‘gevaarlijke’ sites, maken actuele back-ups, we trainen medewerkers, geven voorlichting en adviseren. En gaat het tóch fout? Dan zorgen we er op het derde niveau voor dat de impact zo beperkt mogelijk blijft. Door snel en adequaat te reageren en volgens vaste procedures de aanval een halt toe te roepen, zorgen we dat schade beperkt blijft en onze dagelijkse zorg aan patiënten ongehinderd doorgang kan vinden.

Kortom, dagelijks werken we met volle kracht om veiligheid en privacy optimaal te waarborgen. Trouwens, niet alleen úw privacy. Ook de hacker komt ooit in een ziekenhuis. Ook van hem of haar zijn medische gegevens opgeslagen in ziekenhuissystemen. Misschien zouden ze daar ook eens aan moeten denken. Ofwel, blijf als hacker met je vingers gewoon af van de dingen waar je niets mee te maken hebt. De volgende keer liggen jouw gegevens misschien op straat.

Maarten Coenen, manager Medische Informatietechnologie