logo

Pseudokroep bij kinderen



Uw kind heeft pseudokroep. Deze folder geeft informatie over pseudokroep en de behandeling hiervan.

Wat is pseudokroep

De wetenschappelijke naam van pseudokroep is laryngitis subglottica. Laryngitis betekent een ontsteking van het strottenhoofd. Subglottica wil zeggen onder de glottis, het stemvormende deel van het strottenhoofd. Pseudokroep is een virusinfectie van het gebied rond de stembanden. Door de ontsteking zwelt het slijmvlies van het strottenhoofd ineens. Hierdoor krijgt uw kind een sterk piepende, gierende ademhaling (stridor). Vooral het inademen gaat moeilijk. Pseudokroep moet niet verward worden met astma, want daarbij gaat het uitademen juist moeilijk.

Pseudokroep komt meestal voor bij kinderen tussen één en drie jaar, maar ook kinderen tussen zes maanden en zes jaar kunnen de ziekte krijgen. De ziekte treedt vaker op bij jongetjes dan bij meisjes en vooral in de herfst en de winter.

Verschijnselen

De verschijnselen van pseudokroep zijn een blafhoest, een piepende ademhaling, heesheid en een beetje verhoging. De hoest lijkt op het geblaf of gehuil van zeehonden, vandaar de naam blafhoest. Uw kind is waarschijnlijk huilerig en onrustig. Dat versterkt de piepende ademhaling. Door de pseudokroep zal uw kind niet echt ziek zijn en zeker geen hoge koorts hebben. Pseudokroep treedt meestal 's avonds op. Uw kind kan eerst nog gewoon liggen te slapen en dan plotseling wakker worden met een sterk hoorbare ademhaling. Veel kinderen zijn voor de aanval al verkouden en aan het hoesten.

Advies hoe te handelen

  • Blijf kalm en neem uw kind op schoot. Dit is rustgevend voor uw kind en dat komt de ademhaling ten goede.
  • Doe geen dingen waarvan uw kind extra opgewonden raakt, zoals in de keel kijken. Uw kind kan dan (meer) gaan huilen. Meestal stopt de aanval van pseudokroep spontaan na een paar uur.
  • Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar u kunt proberen of het helpt om in de stoom van een hete douche te gaan zitten met uw kind.

Contact huisarts

Neem contact op met uw huisarts:

  • als de piepende, gierende ademhaling hoorbaar blijft, ook wanneer uw kind rustig is.
  • als uw kind een ziek of suf wordt. Bij een ernstige aanval van pseudokroep kunnen medicijnen of zelfs beademing noodzakelijk zijn.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek van de kindergeneeskunde, telefoon 0492 – 59 59 55. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Kind & Jeugd, telefoon 0492 – 59 56 25 of de afdeling Spoedeisende hulp, telefoon 0492 – 59 55 71.

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15

Afdeling Kind & Jeugd

T: 0492 – 59 56 25

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-38571
Laatst bewerkt: 14-5-2024