Aanstelsters!

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Aanstelsters!

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Aanstelsters!

Geplaatst: 22-8-2013

Ik zie heel veel aanstelsters op mijn spreekuur. U kent dat wel. Die vrouwen die zeuren over hoofdpijn en migraine. Wat een flauwekul. Migraine is een erfelijke aandoening. Hoort erbij. Paar dagen per maand hoofdpijn, op tijd naar bed, paracetamolletje en aan de slag. Niet te moeilijk over doen.

Eindelijk, een neuroloog die het hardop durft te zeggen, zo zult u misschien reageren. U heeft immers nooit hoofdpijn. En als het een keer zover is, dan gaat het wel weer over. Waar klagen die -voornamelijk- vrouwen toch over?
Helaas, moet ik u zeggen. Bovenstaande beschrijving strookt niet met de realiteit. Waren al die vrouwen maar aanstelsters, dan was het niet zo’n ramp. Maar dat is het wel degelijk.

In ons land lijdt één op de vijf vrouwen aan migraine. Een voorbeeldje? Stel, in ons ziekenhuis werken 1500 vrouwen, 300 daarvan hebben dan écht last, soms zelfs heel veel last van migraine. Bovendien hebben vrouwen ook rond hun menstruatie vaak last van hoofdpijn. Zijn dat allemaal aanstellers? Nee, absoluut niet. Integendeel zelfs. Vaak verbijten deze mensen de pijn of passen ze hun leven op een dusdanige manier aan dat hun omgeving zo min mogelijk last heeft van hun migraineaanvallen. Ze gaan vroeg naar bed, gaan niet naar drukke evenementen of winkels en gaan zeker niet op stap. Hun migraine ‘hoort erbij’; zo hebben ze dat vroeger thuis geleerd, zo gaan ze er nu zelf mee om.

Vrouwen -tegenover elke man met migraine staan drie (!) vrouwen met deze aandoening- die migraine hebben, zeuren niet, stellen zich niet aan, alhoewel ze daar zelf soms anders over denken. Ik roep al die ‘slachtoffers’ op hun klachten serieus te nemen. U bent niet de enige! En weet, de oplossing begint bij de acceptatie. Ga eens naar een dokter, een neuroloog. Praat eens met hem of haar en zoek samen naar de best passende behandeling. En vooral: Neem het serieus. U bent geen aanstelster, geen zeurder. U heeft gewoon migraine. Net zoals heel veel anderen.


U.J. Dijkstra
Neuroloog

8848 keer gelezen

Meer Weblogs

  • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

    29-7-2020

    ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

    Lees verder

  • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

    15-6-2020

    Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

    Lees verder

  • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

    1-4-2020

    De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

    Lees verder

Weblog overzicht