Help een stuitligging!



1 januari 0001

Kinderen kunnen eigenwijs zijn, ook in de zwangerschap. Ongeveer 4% van de baby’s ligt in een stuitligging. Waarom? Er kunnen enkele redenen voor bestaan, maar meestal is er geen verklaring voor.

Maar ik wil vaginaal bevallen? Dat kan, maar de kans op een keizersnede is inderdaad groter. Aangezien dit minder gunstig is voor de huidige zwangerschap, maar zeker ook voor een volgende zwangerschap zal uw verloskundige of gynaecoloog voorstellen om het kind uitwendig proberen te draaien.

Een uitwendige draaiing noemen we ‘versie’. In ons ziekenhuis doen we dat met een deskundig team van gynaecologen en eerste lijns verloskundigen. We gebruiken hiervoor een vast protocol en hebben zelfs een speciaal versiespreekuur.

Een versie vindt plaats op een van onze verloskamers. De conditie van de baby wordt daarbij scherp in de gaten gehouden. Stap voor stap wordt geprobeerd het kindje een soort koprol te laten maken totdat hij met het hoofdje naar beneden ligt. Dit lukt in ongeveer 50% van de gevallen.

Vooraf wordt goed gekeken of het veilig is om een versie te verrichten. Na de versie kan de hartslag van het kindje versnellen of vertragen. Slechts bij 1 op de 200 gevallen herstelt dit niet spontaan. Dan moet soms een keizersnede worden uitgevoerd.
Na een geslaagde draaiing kunnen patiënten terug naar de eigen verloskundige. Is de draaiing niet gelukt, dan zult u in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog.

Het versiespreekuur is een van de initiatieven in het kader van integrale verloskunde!


Namens het versieteam:
Joep Kortekaas, Joost van de Ven en Veronique Serrarens.