Policlin-IC, we hebben er zin in!



1 januari 0001

In maart 2016 gaan we officieel van start. Het IC-team is er blij mee. Omdat we goede nazorg willen leveren, omdat we weten dat een verblijf op de IC soms vervelende gevolgen kan hebben én omdat we willen leren van de ervaringen van patiënten en naasten. De Policlin-IC, ook wel Nazorgpolikliniek IC genoemd: we hebben er zin in!

Een opname op een IC is niet niks. Patiënten worden vaak kunstmatig beademd, in slaap gehouden en gevoed. En dan is er nog de periode van het ontwaken. Het bijkomen in een soort mistbank die langzaam optrekt.
De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat mensen klachten krijgen die gerelateerd kunnen worden aan een IC-opname. Depressie, angst, slapeloosheid, psychische klachten dus, maar ook lichamelijk ongemak als longproblemen en spierzwakte.
De Policlin-IC van het Elkerliek gaat patiënten die langer dan drie dagen op de IC hebben gelegen, zo’n drie maanden na het ontslag, uitnodigen voor een gesprek. Familie en naasten mogen mee.
Bij de Policlin-IC bieden we, een IC-verpleegkundige en een intensivist, op de eerste plaats een luisterend oor. Vooraf analyseren we een thuis ingevulde vragenlijst, zodat we ons goed kunnen voorbereiden op het bezoek dat een uur duurt. Als mensen dat willen, gaan we even op de afdeling kijken; ‘dit was uw kamer, deze apparatuur stond er en deze geluiden hoorde u’.
Na afloop informeren we de huisarts over een mogelijk nazorgtraject, maar de wens is om op termijn ook zelf direct een behandelaanbod aan te bieden, als daar behoefte aan is.

De Policlin-IC gaat het ons informatie opleveren waarmee we de intensieve zorg nóg beter kunnen inrichten. Én…eindelijk zien we eens patiënten terug waarvoor we in een moeilijke tijd van hun leven hebben mogen zorgen. We zijn nieuwsgierig hoe het met ze gaat!

Martijn Castelijns
Chirurg –intensivist