Ontdek je plekje



1 januari 0001

Ik heb het programma "Ontdek je plekje" wel eens gezien. Lang geleden liet het op televisie verrassende plekjes natuur of architectuur in eigen land zien. Voor de huidige tijd zal het programma wel ‘te langzaam’ zijn. Bovendien, wie gaat er nog op ontdekkingstocht in Nederland? Tegenwoordig vliegen we voor steeds minder euro’s naar de meest exotische zonbestemmingen. En niet één keer per jaar, liefst zo vaak mogelijk.

Gun ik u die vakantie niet? Jazeker wel. Maar als dermatoloog maak ik me ook wel zorgen. De stijging in de cijfers van mensen met huidkanker is enorm. Elk jaar komen er 60.000 nieuwe patiënten bij. De verwachting is dat dat aantal in de komende jaren steeds met zo’n zes procent stijgt. En de grootste boosdoener? De zon.

Zon is nodig. Planten en bomen laten dat elk jaar weer zien. Mensen hebben de vitamine D, die we aanmaken onder invloed van de zon, ook gewoon nodig. Maar niet zo veel…
Huidkanker ontstaat vooral omdat mensen op jeugdige leeftijd te veel zon ‘vangen’. Ook het type huid en natuurlijk de hoeveelheid zon zijn van invloed op het al dan niet krijgen van huidkanker. En pas op, onlangs is wetenschappelijk bewezen wat we eigenlijk al langer dachten: de werking van de zon gaat ook door als u al uit de zon bent. Wie wel eens verbrand is, kan zich daar alles bij voorstellen.

Het advies dat wij als dermatologen geven is eenvoudig. Doe normaal! Ga lekker in de zon. Wandel, fiets, maar doe het bewust. En: smeer je in met een zonnecrème. Vanaf factor dertig geven die een prima bescherming.

Tot slot: heeft u een plekje op uw huid dat u niet vertrouwt? Dat niet verdwijnt, van vorm of grootte verandert, kapot gaat of steeds weer terugkomt? Ga naar de huisarts! Wie naar ons wordt doorgestuurd kan binnen enkele dagen terecht. Nóg laagdrempeliger kan het in deze meimaand. Kijk maar eens op de website www.huidkankerdag.nl. ‘Ontdek je plekje’, voordat huidkanker je leven overhoop gooit.

Ellen Liberton
dermatoloog