In vier weken van het roken af? Het kán!



1 januari 0001

Vier weken. 28 dagen. Écht, het is genoeg om te stoppen met roken. In oktober worden door middel van de campagne Stoptober de pijlen gericht op deze verslaving. Een verslaving waaraan trouwens steeds minder mensen lijden. Gelukkig maar.

Ik snap het! Het zweet breekt u uit bij de gedachte alleen al. Nachtmerries, trillende lichaamsdelen. Noem maar op. En áls u dan stopt, smeekt de hele familie om snel weer te beginnen omdat ze er plots een bijzonder chagrijnige ouder, broer of zus bij hebben.

 

Wat misschien helpt is de wetenschap dat het effect van stoppen al heel snel zichtbaar en voelbaar is. Al na 24 uur niet roken heeft je lichaam het in de gaten. Je longen maken een rondedansje en beginnen alvast aan de grote schoonmaak. Blij zul je daar trouwens niet van worden want de restanten van de koolmonoxide in je longen zul je misschien wel ophoesten.
Na nóg een dag is alle nicotine uit je lichaam. Je proeft dingen die je nooit geproefd hebt. Je neus lijkt aan een tweede jeugd begonnen. Weer een dag verder: hé, de ademhaling gaat al makkelijker. Je voelt meer energie…

 

Wat volgt is een periode van doorzetten. Een periode van ups en downs waar je even doorheen moet. Niet makkelijk, maar iedere dag dat je gestopt bent, wordt je lichaam gezonder. En na 28 dagen, écht, is de kans groot dat je er helemaal vanaf bent.

 

Misschien heb je hulp nodig. Maak dan een afspraak. We kunnen je helpen. En als het in oktober niet lukt, maak er dan een stopvember van. 28 dagen. Ze kúnnen uw hele leven veranderen.

 

Petie Migo
Stafmedewerker Astma/COPD