Hoofdpijn hoort erbij!



1 januari 0001

Hoofdpijn? Paracetamolletje. En nog één. Of twee. Morgen weer. En overmorgen. Hoort erbij. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Of flinke hoofdpijn. Eens per maand. Soms twee keer. Tja…

Vorige week nog op mijn poli. Een jonge vrouw, midden twintig. Al jaren ligt ze twee keer per maand spugend in bed, misselijk van de hoofdpijn. Eigenlijk baal ik daarvan. Zo jong en dan al zo lang last. De diagnose migraine was niet zo moeilijk te stellen. In vrij korte tijd hebben we, met een goede medicatie en wat eenvoudige leefregels en tips, de kwaliteit van haar leven flink verbeterd. En nee, het lukt niet altijd, maar de tijd dat hoofdpijn ‘erbij hoorde’ ligt echt achter ons.

Op onze hoofdpijnpoli helpen we gelukkig steeds meer mensen. Mensen die niet –meer- accepteren dat hun leven, standaard een aantal dagen per maand, verpest wordt. Voor ze bij ons op de poli komen hebben ze al een hoofdpijnkalender en twee vragenlijsten ingevuld. Dat geeft al snel een goed inzicht. Vervolgens praten we uitvoerig met de patiënten, kijken we of misschien sprake is van overgebruik van pijnstillers, doen we neurologisch onderzoek en eventueel vervolgonderzoek. Centrale vraag: wat speelt er precies en wat kunnen we er aan doen?

De medicatie tegen hoofdpijn is de laatste jaren nog verder uitgebreid. Ook komen er steeds nieuwe behandelingen bij. Triptanen worden voorgeschreven om een aanval, wanneer die zich aankondigt, zo snel mogelijk te stoppen en middelen die preventief werken, kunnen het aantal hoofdpijn- of migraineaanvallen vaak behoorlijk reduceren.

Een wondermiddel tegen hoofdpijn is er nog niet. Wonderbaarlijk is wel het aantal patiënten dat we tegenwoordig goed kunnen helpen. Elke dag hoofdpijn of meerdere dagen per maand misselijk in bed? Nee, we kunnen het niet altijd voorkomen. Maar wel heel vaak!

Dorien Hemminga
Neuroloog