Brain Care Unit



Wat is een beroerte?

Elk jaar krijgen in Nederland naar schatting 41.000 mensen een beroerte. De vakterm voor een beroerte is CerebroVasculairAccident CVA, in het Engels een ‘stroke’ genoemd. Bij een beroerte is er meestal een bloedvat in uw hersenen verstopt geraakt. Dit leidt tot een beschadiging van een deel van de hersenen (herseninfarct). In de andere gevallen lekt er bloed uit een bloedvat, dat zich vervolgens ophoopt in het hersenweefsel (hersenbloeding).

Zowel een herseninfarct als een hersenbloeding kan gepaard gaan met verschijnselen als halfzijdige krachtsvermindering, of verlamming en problemen met  taal. Een en ander is afhankelijk van het deel van de hersenen dat beschadigd is.

Wat is de Brain Care Unit?

De Brain Care Unit maakt deel uit van de afdeling Neurologie (verpleegafdeling 3C) van het Elkerliek ziekenhuis. Deze afdeling richt zich op optimale zorg voor patiënten met een neurologische aandoening die intensieve zorg en bewaking nodig hebben. Naast patiënten met een beroerte, verpleegt deze afdeling ook patiënten met bijvoorbeeld epileptische aanvallen of een hersenontsteking. De Brain Care Unit is uitgerust met bewakingsapparatuur voor hartritme, bloeddruk, ademhaling, zuurstofgehalte en lichaamstemperatuur. Als u een herseninfarct in de acute fase heeft, wordt u hier opgenomen. Indien mogelijk wordt er gestart met trombolyse. U krijgt dan via een infuus een sterk bloedverdunnend middel toegediend, met als doel om de schade in de hersenen zoveel mogelijk te beperken. Verder wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van het herseninfarct en krijgt u medicatie toegediend.  Daarnaast start bij opname zo snel mogelijk de revalidatie. Door een snelle diagnostiek en behandeling, beïnvloeden we uw toekomstverwachting op gunstige wijze.

De werkwijze

Op de Brain Care Unit is dus sprake van intensieve bewaking en behandeling door neurologen, een physician assistant en (neurologie gespecialiseerde) verpleegkundigen, maar ook door medewerkers van andere disciplines. Dit kunnen de revalidatiearts, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de logopedist, de neuropsycholoog en/of de nazorgverpleegkundige zijn. De neuroloog coördineert de medische zorg. Gedurende uw verblijf bespreekt de neuroloog of de physician assistant de uitslagen van aanvullende onderzoeken en de ingezette behandeling met u en uw familie. Op het moment dat er sprake is van een stabiele situatie kunt u naar een andere kamer op de afdeling neurologie worden overgeplaatst. Daar wordt de  behandeling vervolgens voortgezet.

Met betrekking tot de revalidatie wordt gewerkt volgens de landelijke richtlijnen neurorevalidatie.

Bezoek

De bezoektijden zijn elke dag van 14.00 tot 15.00 uur en van 18.30 tot 19.30 uur. Er mogen telkens drie bezoekers per patiënt aanwezig zijn.

Contact

Neem contact op met de polikliniek Neurologie.

Specialisten

Verhagen-Raijmakers, mevrouw F.P.A.M.

Physician Assistant